Gizem & Fantastik

13 Farklı Bakış Açısıyla Uğursuzluğun Üzerine Yapıştığı 13 Sayısı ve 13. Cuma

Günümüzde bazı insanlar, 13 sayısını ve Cuma gününü uğursuz kabul etmektedirler. Bu kabul edişlere ise halk dilinde batıl inanışlar denilmektedir ve bu inanç, kişilerin günlük yaşamını bile etkilemektedir.

ugursuz131. Davetsiz Misafir: Hile Tanrısı Loki
13 sayısının mitolojik kökeni Olimpos’lulara, İskandinav Mitolojisinde Dünya’nın yöneticileri olan tanrılar grubuna kadar dayanır. İyilik tanrısı Balder, bir gün yemek verir. Ziyafete 12 tanrı davet edilir fakat davet edilmemesine rağmen o yemeğe gelen başka bir tanrı vardır: Loki. Yalan ve hile tanrısı olan Loki, bu davetin 13. kişisi olmakla kalmayıp, iyilik Tanrısı Balder’i de öldürmüştür. Bu mitolojik olay sonrası 13 sayısı; istenmeyen, olmaması gereken, olumsuz durumu ifade eden bir kavram olarak kabul edilmiştir ve bu konudaki inanç günümüze kadar gelmiştir.

2. Asal Sayı Olarak: 13
Rakamları toplamı tam kare olan en küçük asal sayıdır 13. 12 sayısı bire, ikiye, üçe, dörde, altıya ve haliyle on ikiye bölünürken, özellikle paranın olmadığı dönemlerde 13 parçalık bir malı pay etmek her zaman sorunlara ve kanlı kavgalara yol açmıştır. Tabii 13’e gelinceye kadar beş asal sayı daha vardır, hatta bunların içinde 3 ve 7 uğurlu olarak kabul edilir ve kafa karıştırır. Belki de altıncı asal sayı olması bu uğursuzluğun nedenidir. Çünkü 6 şeytanın sayısıdır.

3. Hz. Nuh Kavminin Helakı
Hz. Nuh zamanında meydana gelen büyük sel, Cuma günü gerçekleşmiştir.

4. Hz. İsa’nın Son Yemeği
Hz. İsa`nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının içinde geçtiği her şey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı.

5. Tapınak Şövalyeleri
Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu tapınak şövalyelerinin çoğu tutuklanmış ve engizisyon mahkemelerinde yargılanmıştı. Karar sonucu ilk yakılarak öldürülme 13 Ekim 1307 yılı, Cuma günü gerçekleşmiştir. 13 rakamının uğursuzluğu ve ‘Kanlı Cuma’ nın kaynağı, bu engizisyon zulmüne de dayandırılır.

6. Triskaidekafobi
13 sayısının ürkütücülüğü o kadar dillere dolanmış ki kendisine has bir fobi de var: Triskaidekafobi. 13 sayısının uğursuz olduğuna dair inanç, bir tür korku hastalığı olarak tanımlanmıştır.

7. Ünlü İsimlerin 13 Fobisi
Tarihte ünlü isimlerden kimileri de bu fobiye sahipti. Henry Ford, ayın 13`ünde çalışmazdı. Franklin Delano Roosevelt, 13 kişilik bir grupla aynı masada yemek yemezdi. Napolyon, Mark Twain ve Richard Wagner de bu fobiye sahip öteki ünlü kişilerdir.

8. Paraskevidekatriafobi
Pekiii, her yılın en az bir ayının 13`üncü günü Cumaya denk geldiğini biliyor muydunuz? Hatta 13`üncü Cumalardan korkmaya verilen bir ad dahi var: Paraskevidekatriafobi.

9. Ay’ ın Durumu
13 sayısının uğursuzluğuna duyulan inancın kökeninde, bir yıl içinde ayın 13 kez dolunay olarak gözükmesinin etkisi de vardır.

10. Tarot’un 13. Kartı: Ölüm
İbraniler`e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni ise İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin ‘mavet’ (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan ‘m’ olmasıydı. Ayrıca, Tarot’un 13. kartı ölümdür.

11. Sosyal Yaşamda 13
Sosyal yaşamda da etkileri görülür bu sayının. Birçok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder; bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12a, 14 olarak devam eder. Yemek sırasında masada 13 kişinin olması büyük uğursuzluk olarak görülür. Ayın 13`üne rastlayan cuma gününde kişiler yolculuk yapmaktan, anlaşma imzalamaktan kaçınırlar. Kimi ülkelerde gökdelenlerin asansörleri 13’üncü katta durmaz.

12. Garip Bir Tesadüf (mü?)
Ünlü katiller Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert de Salvo’ nun adları 13 harften oluşur.

13. Sadece Uğursuzluk Olarak Görülmüyor
13 sayısı sadece uğursuzluğa yorulmamıştır. Örneğin Maya sembolizminde, bu sayının uğurlu olduğuna inanılır ve o paralelde değerlendirilirdi. 13 sayısı yükseliş, aydınlanma, tamamlanma gibi anlamlara gelmektedir ve yaratıcı tanrısal güç ile alakalı olarak düşünülürdü. 13 sayısı son ton olarak başarılabilecek en yüksek seviye olarak görülürdü. Başarılacak en yüksek seviyenin nefsin ölümü olduğunu göz önüne alırsak, sayının ezoterik açılımının ne kadar anlamlı olduğunu daha derinden görebiliriz.



YUKARI