Gizem & Fantastik

Yok Olmalarının Nedeni

İnsanın en yakın akrabası olarak kabul edilen ve neslinin neden yok olduğu hala büyük tartışmalara konu olan Neandertaller hakkında yeni bir bulguya ulaşıldı.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Neanderthallar kendi keskin görüş yeteneği ve büyük vücutlarının kurbanı oldu.

İnsanın evrimsel kuzeni olan bu nesli tükenmiş yaratıkların beyni görme güçlerini çok fazla idare ediyor ve vücudunun fiziksel talepleri bir toplum kurmaları için düşünce harcamıyordu.

Bunun anlamı, çevresel değişikliğin üstesinden gelmek ve rakipleri olan Neanderthalleri barınak ve yemekten safdışı bırakmak konusunda erken insanlar sosyal olarak daha becerikli davranmışlar.

Homo sapiensler tarafından eşleşmeye izin verilemeyen Neanderthaller dinazorların yolunu izleyerek yok olmuşlardır. Neanderthaller erken modern insanın 70 bin yıl önce Afrika’dan göç etmeden önce Avrasya’da uzun süre yaşamışlar. Bazı uzmanlar Neanderthallerle insanların zamanla melezleştiğini söylese de bazı bilim çevreleri soylarının tükendiğini iddia ediyor. Teoriye göre Neanderthaller 30 bin yıl önce yok oldu. Ancak erken modern insanla Neanderthaller arasında birçok alanda küçük farklılıklara rağmen benzerlikler çok. neanderthaller fiziksel olarak büyük ve güçlü, alınları ve çeneleri eğimli ve burunları daha bariz. Ayrıca gözleri daha büyük. Kuzeydeki düşük ışık seviyesine uyum sağlamak için gözlerinin büyük olduğu belirtiliyor. Modern insan gibi alet ve silah kullanabiliyordu ve ayrıca süs eşyaları takıp mağaralara resim yapabiliyorlardı. Buna rağmen kültürleri çok daha az gelişmişti.

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırma Neanderthallerin beyinlerinin modern insanın beyniyle aynı boyuta sahip olmasına rağmen yapı olarak farklı olduğunu öne sürüyor. Fosil verilerini analiz eden uzmanlar Neanderthal beyninin büyük alanının görme ve hareket etmeye ayrıldığını, büyük sosyal gruplar şekillendirmesi için daha yüksek seviyede düşünmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Oxford Üniversitesi Kognitif ve Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’den Dr. Eiluned Pearce “Neanderthallerin beyni daha çok görme ve vücudu kontrole adanmıştı. Beynini sosyal ağ kurmaya çok az ayırıyordu. Küçük sosyal gruplar zor Avrasya koşullarına ayak uyduramayınca yok olmaya doğru ilerlediler” dedi. Uzmanlar bu araştırma için 27 bin ile 75 bin yıllarına dayanan 32 insan ve 13 Neanderthal iskelet fosili analiz etti.



Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YUKARI